
Uwielbiam masło orzechowe, ale raczej rzadko jem je w takiej tradycyjnej kanapkowej postaci. Wolę używać go do ciasteczek, ciast, czy wytrawnych sosów do sałatek. Zawsze pilnuje składu masła, które kupuję – wybieram te produkowane wyłącznie z orzechów, bez sztucznych dodatków. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dzisiaj przygotowałam mini serniczki, które smakują jak amerykańskie czekoladki z masłem orzechowym. Są fantastyczne! Ciężko się od nich oderwać! Powalają smakiem i wyglądem!
Składniki:
100g herbatników petit beurre
2 łyżki oleju oddzielonego ze słoiczka z masłem orzechowym
50g masła
500g mielonego twarogu
2 jajka
50g brązowego cukru
50g białego cukru
3 łyżki gęstego mleczka kokosowego
160g gładkiego masła orzechowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100g gorzkiej czekolady
6 czekoladek Reese’s
Herbatniki kruszymy w malakserze na piasek, mieszamy z olejem arachidowym i rozpuszczonym masłem. Formę do muffinów wykładamy 12 papilotkami. Każdą z nich napełniamy łyżką „piasku” herbatnikowego. Z sera, masła orzechowego, 2 łyżek mleczka kokosowego, mąki ziemniaczanej, cukru i jajek ucieramy gładką masę o jednolitej konsystencji. Nakładamy po łyżce na przygotowane spody, zostawiając odrobinę miejsca na polewę. Formę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160oC na ok. 20min. Po upieczeniu serniczki chłodzimy i przygotowujemy polewę, rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę z 1 łyżką mleczka kokosowego. Serniczki dekorujemy polewą, pokruszonymi czekoladkami i herbatnikami. Chłodzimy w lodówce.

