Kokosowa wariacja na temat klasycznego sernika. Tradycjonalistom już podziękujemy na dziś, ale eksperymentatorzy i poszukiwacze nowych smaków na pewno będą zachwyceni.
Mnie ten smak po prostu uwiódł. Przygotowała go moja szwagierka (Dorotka, dzięki za przepis :) ), ale na stałe wejdzie do mojego sernikowego repertuaru.
Koniecznie spróbujcie!
Składniki:- 1 kg sera mielonego z wiaderka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 3/4 szkl. cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g masła
- 250 g herbatników kokosowych
Sposób przygotowania:
Herbatniki wrzuć do malaksera i zmiel. Dodaj rozpuszczone masło i zmiksuj.
Powstałą masą wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. I odstaw do lodówki.
W dużej misce zmiksuj ser, cukier i mleczko kokosowe. Dodaj żółtka i wiórki kokosowe. Miksuj, aż do połączenia składników. Pod koniec miksowania dodaj mąkę ziemniaczaną.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przełóż ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
Powstałą masę przełóż do tortownicy na herbatnikowy spód. Piecz 60 minut w 180 st. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 st. i piecz jeszcze 15 minut.