Kisicie buraki na barszcz? Nie? Konieczni musicie spróbować!
Zakwas z buraków nadaje barszczowi niepowtarzalnego smaku, a buraki kwaszone są smaczne i stanowią naturalny probiotyk! Sałatkę z kiszonych buraków z serem eta, fasolą i jabłkiem "ukradłam" TU. Jest przepyszna i muszę się nią z Wami podzielić!
Składniki:- 1 puszka białej fasoli
- 400 g soczystego kwaśnego jabłka
- 200 g ogórków kwaszonych
- 200 g sera fety
- 200 g kiszonych buraków
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 100 ml oliwy z oliwek
- 75 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 15 ml soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 1/2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
Fasolę przepłucz na sicie i odsącz.
Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, szalotkę drobniutko posiekaj. Wymieszaj czosnek, szalotkę, oliwę, sok z cytryny i pomarańczy, sos worcestershire i miód na gładką emulsję.
Na suchej patelni upraż siemię lniane. Po 2-3 minutach przesyp na zimny talerz.
Jabłka obierz, odszypułkuj i pokrój w kostkę. Buraki i ogórki również pokrój w kostkę. Wymieszaj jabłka, buraki, ogórki, fasolę i natkę. Wymieszaj z dresingiem, posyp siemieniem i pokrojoną fetą.
Przed podaniem schłódź.