Miłością do tej sałaty zaraziła mnie ciocia Irenka - czytelnicy "Piłki w kuchni" pewnie już ją znają ;) Przygotowana w ten sposób sałata masłowa zyskuje całkowicie nowe oblicze. Nieznane tradycjonalistom. Propozycja ta świetnie się sprawdzi na letni obiad lub kolację, a nawet na szybkie danie podczas wizyty niezapowiedzianych gości.Pamiętajcie tylko o jednym - trzeba zjeść na świeżo, jeszcze ciepłe, by tłuszczyk nam się nie ściął na liściach sałaty ;)
Składniki:- główka sałaty masłowej
- 30 dag boczku
- 6 jajek
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę oczyść i umyj. Dokładnie osusz liście. Wymieszaj z umytymi, osuszonymi i posiekanymi koperkiem i szczypiorkiem.
Boczek pokrój w kostkę i usmaż na złoto na patelni. Dopraw solą i pieprzem.
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój na duże kawałki (np. ćwiartki na 3)
W misce wymieszaj ze sobą zieleninę z gorącym boczkiem i ciepłymi jajkami.
Od razu podawaj.