Ze sklepowych półek uśmiechały się do mnie bataty. Kupiłam. Swoje odleżakowały - brakowało czasu i weny, by się nimi zająć. W końcu przyszedł na nie czas. Wybrałam opcję najmniej czasochłonną. Przygotowałam puree z mieszanki ziemniaków i batatów. I to był strzał w dziesiątkę!
Składniki:- 1 kg batatów
- 1-1,5 kg ziemniaków
- 50 g masła
- 50 ml śmietany słodkiej 30%
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i bataty umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wypłucz w zimnej wodzie. Wrzuć do dużego garnka i zalej tak, by ziemniaki nie były całkowicie przykryte. Zagotuj pod przykryciem.
Zmniejsz ogień i gotuj "prawie" do miękkości. Chwilę przed końcem gotowania osól do smaku.
Gdy ziemniaki i bataty będą już miękkie, odcedź. Dodaj masło, śmietanę, pieprz i gałkę do smaku i ugnieć puree. Podawaj, z czym lubisz najbardziej ;)