Recykling wytłoczyn z soków trwa nadal. Żal mi wyrzucać kolejne kilogramy warzyw, które w prosty sposób mogą zamienić się w obiad ;) Myślenie ekonomiczne wygrywa ;) Dziś wersja z płatkami owsianymi. Próbowaliście?
Składniki:- 3 szkl. wytłoczyn z marchwi i jabłek
- 1 szkl. płatków owsianych
- 1/2 szkl. wiórek kokosowych
- 1/2 szkl. siemienia lnianego
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- curry
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalej gorącą wodą (tak, by woda była ok. 1 cm powyżej poziomu płatków) i odstaw na 10-15 minut.
Siemię lniane zmiel - ja wykorzystuję pojemnik do siekania od blendera.
Wymieszaj wytłoczyny z płatkami, wiórkami, siemieniem i przyprawami. Uformuj kotlety i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do 180 st. na 30-40 minut.