Znudził Wam się zwykły mielony? Spróbujcie metody, którą poznałam u teściowej - kotlety mielone w waflu. Pierwsze, co się rzuca w oczy, to kształt - są kwadratowe. Kolejne - po przekrojeniu, że coś je dodatkowo "zamyka" od góry i dołu. To właśnie wafel. Pomysł ciekawy na imprezę - przecież możemy następnym razem przygotować kotlety... trójkątne? Na pewno zaskoczymy naszych gości :)
Składniki:- 600 g mięsa mielonego
- 3 jajka
- 4 wafle
- 1 cebulka
- 1 czerstwa kajzerka
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ulubione zioła
- bułka tarta
- olej
Sposób przygotowania:
Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Wystudź i dodaj do mięsa. Kajzerkę namocz, wyciśnij i również dodaj do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i paryką. Dodaj zioła i 1 jajko. Dokładnie wymieszaj.
Na jednym waflu rozsmaruj ok. 1-5 cm warstwę mięsa mielonego - dokładnie do samych brzegów. Następnie przykryj drugim waflem i lekko dociśnij. "Nadziane" wafle potnij według uznania - na kwadraty, prostokąty, trójkąty...
Każdy kawałek obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju, na małym ogniu do zrumienienia.