Często w sobotę smażę naleśniki na śniadanie... A gdy kilka sztuk mi zostaje... Trafiają na stół jako danie obiadowe. Jedną z wykorzystywanych przeze mnie wersji są krokiety. Najbardziej lubię te z pieczarkami... Spróbujcie sami :)
Składniki:- 8-10 naleśników
- 25-30 dag pieczarek
- mała cebulka
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyść, umyj i drobniutko posiekaj. Ja używam do siekania pojemnika od blendera z nożami. Cebulkę obierz i również drobno posiekaj.
Rozgrzej na patelni olej, zeszklij cebulkę. Dodaj pieczarki i podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i papryką.
Na naleśniki wyłóż farsz - tak po 1-2 łyżce, rozsmaruj go na środku i zawiń naleśnika w krokieta (najpierw dwa boki do środka, a następnie od boku niezawiniętego zwiń w rulon).
Powstałe krokiety zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu na rumiano.
Idealne do barszczu. Świetne jako samodzielne danie.