Jesień to czas, kiedy na nasz stół wracają gorące zupy. Tegoroczny sezon otworzył krem brokułowy z groszkiem ptysiowym.
Składniki:- 1 brokuł (ok. 500g)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- groszek ptysiowy
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Brokuł wypłucz w zimnej wodzie. Włóż do lekko ocukrzonego wrzątku i ugotuj do miękkości.
W drugim garnku zagotuj bulion i dodaj do niego oczyszczone i pokrojone drobno marchewki, ziemniaki, cebulę. Ugotuj do miękkości. Dodaj do niego osączonego brokuła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko zmiksuj za pomocą blendera. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z groszkiem ptysiowym.