Mielone, jakie jest, każdy widzi... Każdy też ma swój sposób. Jedni doprawiają solą i pieprzem. Inni próbują przemycać smaki orientalne.
Proponuję Wam dzisiaj przepis, który w szufladzie swoje już odleżał. Kiedyś wycięty z gazety, zapomniany... Dziś przetestowany może zostać Wam polecany w wersji ulepszonej :) Smacznego!
Składniki:- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 4 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 czerstwa bułka
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso wymieszaj z chrzanem, ketchupem, namoczoną i odciśniętą bułką, bułką tartą, drobno posiekaną cebulką, jajkami i majerankiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy zwilżonymi dłońmi formuj średniej wielkości kotlety.
Są dwie wersje smażenia - na złoto ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym na patelni oleju lub w głębokim tłuszczu ok. 5 minut.
Osobiście polecam Wam głęboki olej. Są rewelacyjne :)