Nie będę pisać, że wracam, bo to widać ;) Mam w zanadrzu mnóstwo ciekawych przepisów, którymi muszę się z Wami podzielić :)
Na pierwszy ogień idzie szarlotka. Ale nie taka zwyczajna! Z przyprawami korzennymi, z orzechami... Tak pyszna, że nie zdążyłam zrobić zdjęć po rozkrojeniu :)
Źródło
Składniki:- 2 szkl. mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- 60 g smalcu
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 kg jabłek
- 1/4 szkl. cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru waniliwoego
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
- 1 szkl. orzechów włoskich
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1/2 szkl. rodzynek
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
Przygotuj kruche ciasto: mąkę wsyp do miski, dodaj cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło i smalec. Wszystko dokładnie rozkrusz palcami. Dodaj wodę i zagnieć szybko ręką. Złącz wszystkie kawałki w jednolitą kulę, rozpłaszcz na placek i włóż na pół godziny do lodówki.
W tym czasie przygotuj jabłka: obierz, pokrój na ćwiartki, a potem na plasterki. Do garnka wsyp cukier trzcinowy, a na wierzch wrzuć jabłka. Podgrzewaj ok. 3-4 minut, aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodaj sok z cytryny, cukier waniliowy i gotuj wszystko przez 10 minut. Pamiętaj o mieszaniu! Na koniec wymieszaj z 1 łyżeczką przyprawy piernikowej i sypkim budyniem.
Orzechy rozdrobnij w malakserze, dodaj 2 łyżeczki przyprawy piernikowej, rodzynki i skórkę pomarańczową. Dokładnie rozdrobnij.
Piekarnik nagrzej do 180 st. Tortownicę 24 cm posmaruj grubo masłem. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 3 części. Z dwóch części rozwałkuj placek, którym wyłóż spód tortownicy i boki. Pozostałe ciasto rozwałkuj i foremką wytnij gwiazdki.
Na spód ciasta wysyp rozdrobnione orzechy, później wyłóż jabłka. Na wierzchu rozłóż gwiazdki. Możesz je posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do piekarnika na 45 minut.