Pamiętacie czekoladową tartę z owocami bez pieczenia? Postanowiłam ją pozbawić najważniejszego w spodzie składnika: nutelli. I wiecie co? Wyszło fenomenalnie :)
Składniki:- opakowanie sucharków (u mnie bezglutenowe)
- 200 g daktyli
- 1/2 l śmietany kremówki 30%
- 200 g sera mascarpone
- granat
Sposób przygotowania:
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie odcedź je, ale wodę zachowaj.
Sucharki zmiel w blenderze. Dodaj do nich daktyle i zmiksuj. Jeśli mama będzie zbyt gęsta i kleista, dodaj po trochu pozostałą od namaczania wodę.
Powstałą masę wyłóż na dno tortownicy. Mocno ubij wilgotną dłonią. Wstaw do lodówki co najmniej na godzinę.
Śmietanę ubij mocno. Wymieszaj delikatnie z serkiem mascarpone. Powstałą masę wyłóż na schłodzony daktylowy spód. Wyrównaj.
Wierzch udekoruj pestkami granatu.