Przepis na katarzynkowe ciasto czekał dość długo w mojej poczekalni... Dlaczego? Trudno powiedzieć. Jego czas w końcu nadszedł... Ciasto jest wilgotne, aromatyczne - dzięki powidłom i piernikom. Moja blaszka nie spotkała na swej drodze nikogo, komu by nie smakowało ;)
Składniki:- 8 jaj
- 2 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 opakowań pierników typu "katarzynki"
- słoik powideł śliwkowych (można zrobić bez)
- 1 budyń śmietankowy na 0,75 l mleka
- 0,75 l mleka
- margaryna lub masło
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier, żółtka, ocet i proszek. Delikatnie wmieszaj mąkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika (temp. 180 st.) i piecz ok. 40 minut. Biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź.
Przygotuj krem - ugotuj budyń. Po ostudzeniu zmiksuj go z margaryną.
Wystudzony biszkopt przekrój na pół. Spodnią część posmaruj powidłami i ułóż na nich pierniki - ściśle, jeden obok drugiego. Przykryj przygotowanym wczesniej kremem. Połóż drugą warstwę biszkoptu. Czekoladę roztop z kremówką i wylej na biszkopt jako polewę.
Wstaw do lodówki.