Ta szarlotka podbiła serca dzisiejszych widzów w Teatrze dla Okruszków Pogotowia Teatralnego. Podczas parzenia kawy, słyszałam tylko ochy i achy jakie to ciasto jest pyszne. Czyli kolejny eksperyment udany.
W sumie planowałam na dzisiaj rogale świętomarcińskie, ale to jednak było zbyt ryzykowne robić na ostatnią chwilę, więc wykorzystałam jabłkowe dary jesieni. Na bazie przepisu starej babci na placek z jabłkami upiekłam szarlotkę, z owsianą kruszonką i cynamonem. Mmm… Idealna na te ponure dni. Jeszcze taka na ciepło i z bitą śmietaną! Nie wiem jak Wy, ale ja już mam na nią znowu ochotę.
PS możecie przygotować ją w wersji z glutem i bez 
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- 200g mąki ryżowej (lub pszennej w wersji glutenowej)
- 200g płatków owsianych (bezglutenowcy kupują bezglutenowe!)
- 300g cukru
- 1 wanilia lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI
Masło siekamy i miksujemy wraz z mąką, płatkami, cukrem i wanilią. Kiedy uzyskamy dobrze wymieszaną, sklejoną, kruszącą się masę, wstawiamy do lodówki.
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 150g masła
- 300g cukru
- 4 dużej jajka
- 350g mąki (użyłam 200g owsianej, 100g ryżowej i 50g gryczanej; można użyć pszennej)
- 100ml mleka (krowiego, roślinnego lub ewentualnie wody)
- 150g mąki ziemniaczanej
- 1 wanilia lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 15g proszku do pieczenia
- 2kg jabłek
- 1 łyżka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Masło ucieramy na puszystą białą masę. Wciąż ucierając, dodajemy cukier.
Po uzyskaniu gładkiej i puszystej konsystencji, wrzucamy kolejno po 1 jajku.
Dodajemy esencję waniliową, a następnie dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia.
Wlewamy mleko i na koniec stopniowo dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną.
Dokładnie ucieramy.
Blachę do pieczenia (mam 38cm x 27cm) wykładamy papierem i wypełniamy ciastem.
Następnie wykładamy starte jabłka i posypujemy obficie kruszonką.
Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC. Następnie zmieniamy temperaturę na 180ºC i dopiekamy jeszcze ok. 20 minut.
Smacznego 
