Nie uwierzycie, ale ten wpis miałam dodać już jakieś dwa tygodnie temu. Niestety sprawy osobiste układały się tak niefortunnie, że nie umiałam go dokończyć i zamieścić na blogu...Ale oto on: przepis na tarte Frangipane z gruszkami.
Frangipane to słodki migdałowy krem. Przepis na niego pochodzi
z siedemnastowiecznej Francji, a jego zaletą jest możliwość różnorodnych kombinacji – wiśnie, maliny, śliwki i banany. W delikatnym migdałowym kremie zatopiłam słodkie gruszki, a dokładnie jedną ogromną gruszkę z ogródkowej uprawy. Składniki: Kruche ciasto:
210g plus troszeczkę mąki,
szczypta soli,
1 łyżka cukru,
100g zimnego masła,
60g smalcu
75ml zimnej wody minus 1 łyżka.
Krem Frangipane:
65g miękkiego masła,
65g cukru,
1 jajko,
100g mielonych migdałów (najlepiej bez skórki),
starta skórka z cytryny lub pomarańczy,
3 łyżki mleka lub śmietanki 30%,
1 duża gruszka,
2 łyżki konfitury morelowej.
Mąkę, sól i cukier wymieszać. Masło i smalec pokroić w kostkę, dodać do suchych składników, wyrobić. Dodać zimną wodę, znów zagnieść. Jeśli ciasto będzie za suche dodać pozostawioną łyżkę wody. Ciasto uformować w kulę, rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na dwie godziny do lodówki.
65g miękkiego masła i 65g cukru utrzeć na puszystą masę. Do masy dodać jajko i dalej ucierać. Następnie ciągle ucierając dodać: migdały, skórkę z cytryny i mleko. Na końcu wsypać mąkę i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzać do 195º. Ciasto rozwałkować na około 3mm, wyłożyć na prostokątną blachę do tarty o wymiarach 12cm x 36cm lub na okrągłą blachę o Ø 23cm (obie z wyjmowanym dnem). Ciasto ponakłuwać widelcem. Wyłożyć krem migdałowy i pokrojoną w plastry gruszkę. Piec około 35 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt szybko brązowe należy podczas pieczenia przykryć papierem do pieczenia. Upieczoną tarte wyjąć z piekarnika i jeszcze gorącą posmarować konfiturą morelową.
Pozdrawiam,
Słodka Hexe
Przepis pochodzi z gazety "Kochen & Genießen", z której najczęściej czerpie inspiracje na słodkie i nie tylko słodkie przepisy.