Dawno już nic nie pisałam. Zaniedbałam to miejsce, przykro mi. Wszystko spowodowane ilością pracy... Działam jednak i dziś przygotowałam dla Was pyszne drożdżówki z porzeczkami i marcepanem. Połączenie kwaśnych porzeczek i słodkiego marcepanu, to jak dla mnie połączenie idealne. Te drożdżówki, to jeden z obowiązkowych przepisów w sezonie porzeczkowym. Poza tym lato sprzyja piknikom i spotkaniom na łonie natury, a te słodkie zawijańce nadają się do zabrania ze sobą idealnie.
Składniki:
75ml mleka,
4 łyżki (60g) cukru,
21g świeżych drożdży,
250g mąki,
szczypta soli,
2 jajka,
30g miękkiego masła,
400g czerwonych porzeczek,
200g marcepanu,
150g cukru pudru.
Mleko i łyżkę cukru lekko podgrzać (absolutnie nie gotować!). W mleku rozpuścić rozkruszone drożdże.
W dużej misce wymieszać mąkę z trzema łyżkami cukru i szczyptą soli. Dodać mleko, jedno jajko i masło, zagnieść na jednolitą masę. (Ja do zagniatania używam miksera z końcówką do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Porzeczki obrać z gałązek. Marcepan starkować na tarce z grubymi oczkami. Do miski z startym marcepanem wbić jajko i ubić na gładką masę końcówką do ubijania piany.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 40cm. Na ciasto delikatnie rozsmarować masę marcepanowo – jajeczną, zostawiając na dłuższym boku około 1,5cm rand. Rozsypać porzeczki. Ciasto zwinąć w roladę zaczynając od dłuższej strony. Tak powstałą roladę przeciąć ostrym nożem na 12 plastrów. (Po każdym przekrojeniu najlepiej wyczyścić nóż i oprószyć go mąką). Bułki układać na blachę (35 x 40cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić na 20 minut, by ciasto jeszcze „doszło” i wstawić do rozgrzanego na 200ºC piekarnika na 15 – 20 minut. (Gdy pieczemy z termoobiegiem temperatura piekarnika powinna wynosić 175
ºC).W tym czasie z cukru pudru i czterech łyżek wody przygotowujemy lukier. Bułeczki wyjmujemy z piekarnika, polewamy lukrem. Pozostawiamy do ostygnięcia.