Smażone rolady śledziowe do słoika
Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest wrażliwy, na punkcie ości , jak ja to nie znajdzie w nich nic i to jest wspaniałe w tej potrawie . Dodatkowy atut to fakt ,że dają się przechować w zamkniętym słoiku nawet do miesiąca – koniecznie zamykane na gorąco . Im dłużej stoją tym smaczniejsze są

Składniki :
zalewa :
- 3,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 łyżeczka soli – płaska
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżki cukru
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego – gęstego ( cały mały słoiczek i 1/2 drugiego )
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
- Liść laurowy i ziele angielskie ( po dwie trzy sztuki na słoik )
dodatkowo wykałaczki do spięcia


Śledzie płukamy , patroszymy , oczyszczamy , a następnie usuwamy z nich kręgosłup , tak żeby jednocześnie płaty pozostały połączone ( jak na zdjęciu ) . Cebulę kroimy w paski i podsmażamy na oleju , jak już będzie miękka i złocista , dodajemy do niej ketchup i sól . Odstawiamy do przestygnięcia .Płaty śledziowe , solimy , a następnie na każdym układamy proporcji smażonej cebuli , rolujemy i spinamy wykałaczką ( pozostałą po nadziewaniu cebulę odkładamy , będzie potrzebna do przełożenia roladek w słojach ) .


Tak przygotowane roladki , obtaczamy w mące i smażymy krótko na oleju , żeby się zezłociły . Roladki pozostawiamy na talerzu do całkowitego wystygnięcia , inaczej rozpadną się przy wkładaniu do słoja ( ja zazwyczaj smażę je jednego dnia , chowam na noc do lodówki , a zalewam dopiero następnego ) . Składniki na zalewę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia . Ze schłodzonych śledzi wyjmujemy ostrożnie wykałaczki ( nie rozpadną się już ) układamy w litrowym słoju , na przemian ze smażoną cebulką i zalewamy gorącą zalewą , zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia . Śledzie są dobre dopiero po pięciu dniach , wtedy sa delikatne , aromatyczne i nie wyczuwa się ości . Polecam 


Post Smażone rolady śledziowe do słoika pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży.