Ajurwedyjski rozgrzewający napój z mleka (najlepiej roślinnego) oraz pasty z kurkumy, która ma wiele prozdrowotnych właściwości. Przyprawa ta ma bowiem silne działanie antynowotworowe, antygrzybiczne i przeciwwirusowe. Do pasty dodaje się również pieprz, który zwiększa jej przyswajalność oraz olej kokosowy, pozwalający na dłuższe jej przechowywanie.
Składniki na porcje:
szklanka mleka
1-2 łyżeczki pasty z kurkumy
miód lub syrop klonowy - opcjonalnie
na pastę:
1/2 szkl. mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
szkl. wody
3 czubate łyżki oleju kokosowego
mielony imbir, cynamon - opcjonalnie
- W rondelku wymieszać wodę z kurkumą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut na małym ogniu, często mieszając.
- Gdy woda odparuje i całość zamieni się w pastę dodać olej kokosowy. Zamieszać i podgrzewać jeszcze minutę.
- Przełożyć do zakręconego słoika. Przechowywać w lodówce do kilku miesięcy.
- Aby przyrządzić napój należy wlać mleko do rondelka, dodać pastę i podgrzać wszystko na małym ogniu, aż zacznie lekko bulgotać. Przelać do kubka.