Rustykalne tarty to chyba moje ulubione ciasta, zwłaszcza że nie potrzeba do nich żanej formy, wystarczy jedynie duża blaszka. Po orkiszowej galette ze śliwkami naszła mnie ochota na mini tarty w wersji z jabłkami i cynamonem. Do tego niedawno odkryty przeze mnie domowy solony karmel i mamy deser jak z najsmaczniejszej cukierni, a nawet powiedziałabym że o niebo lepszy...
Składniki na 4 małe galette:200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
3 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
jajko + odrobina mleka - do posmarowania tarty
2 łyżki bułki tartej
3 jabłka
cynamon
3 łyżki masła - ewentulanie
dodatkowo: solony karmel np. z
TEGO przepisu
- Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i lodowatą wodę. Ręcznie lub mikserem wyrobić całość na gładkie ciasto, które zagnieść w kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wymiesza z cukrem i cynamonem do smaku.
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła, przenieść na blaszkę, a środki posypać bułką tartą, zostawiając około 2 cm margines.
- Na podsypanych spodach ułożyć plasterki jabłek, jeden przy drugim.
- Brzegi ciast zawinąć do środka, tak aby nachodziły na nadzienie. Posmarować je roztrzepanym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
- Jabłka można teraz posmarować roztopionym masłem, ale nie jest to konieczne.
- Gotowe mini galette wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut, aż brzegi się zarumienią, a jabłka przypieką.
- Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu można polać tarty solonym karmelem.
