Czy próbowaliście już kiedyś młode kolby kukurydzy? Jak dla mnie rewelacyjne, szczególnie na ostro. Dobrze jest je solidnie doprawić ponieważ są lekko jałowe w smaku, natomiast nadrabiają swoją chrupkością.
Składniki:
- 100g masła
- 200g mąki pełnoziarnistej
- żółtko
- młode kolby kukurydzy 150g
- łyżeczka oleju rzepakowego
- ricotta 50g
- ser brie 50g
- cheddar 50g
- ser z niebieską pleśnią stilton 50g
- 100ml mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz, chilli
Sposób przygotowania:
Spód do tarty: Mąkę zagnieć z masłem oraz żółtkiem. Rozwałkuj i wyłóż do foremki do pieczenia ( u mnie dość mała bo 20cm). Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie podpiecz w piekarniku 20 minut 180ºC.
Kolby kukurydzy podsmaż na patelni z łyżeczką oleju rzepakowego. Dopraw solą oraz chilli. Jajka wymieszaj z mlekiem oraz solą i pieprzem. Na podpieczony spód tarty wyłóż kukurydzę, rozkrusz cztery sery i zalej mieszaniną jaj z mlekiem. Zapiecz w piekarniku – około 25 minut w 180ºC.