Dzisiejsza propozycja to tarta na kruchym, maślanym spodzie, przełożona puszystym kremem waniliowym - custardem- i udekorowana borówkami polanymi glazurą. Choć brzmi skomplikowanie, to nie powinna sprawiać problemów ;). Smaki fajnie się dopełniają - krem nie jest mdły, a dzięki borówkom tarta ma lekko orzeźwiający posmak. Jest idealna na niedzielne popołudnie - potwierdzone!
Składniki na kruchy spód:
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 190 g masła
- szczypta soli
Formę do tarty wysmaruj masłem i obsyp delikatnie mąką.
Wszystkie składniki krótko wyrób, do powstania jednolitego ciasta. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą lub aluminiową i schłódź w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj je i wyłóż nim formę do tarty. Wyrównaj, ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na kolejne 360 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 stopni.
Przygotowane ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nie ceramiczne kulki, ryż lub fasolę, aby obciążyć ciasto. Włóż do rozgrzanego piekarnika, obniż temperaturę do 200 stopni i piecz przez 15 minut. Po tym czasie usuń papier z kulkami, obniż temperaturę do 190 stopni i piecz przez kolejne 10 minut. Wyjmij i wystudź upieczony spód.
Składniki na krem:- 4 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 śmietan-fix
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 wanilia
- 1 śmietanka 36%
- 125 g serka mascarpone
Żelatynę wsyp do małej miseczki i zalej wodą, tylko do jej przykrycia. Odstaw do zastygnięcia na 10 minut.
Mleko wlej do rondelka i postaw na małym ogniu, zagotuj. W tym czasie żółtka utrzyj z cukrem (najlepiej mikserem) na bardzo jasną i puszystą masę. Dodaj ziarenka wanilii i dokładnie wymieszaj. Połowę gotującego się mleka wlej do żółtek i zmiksuj do połączenia. Wlej całość do pozostałego mleka w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia sosu - nie można doprowadzić do zagotowania się masy.
Żelatynę rozpuść w mikrofali lub na palniku i wlej do kremu jajecznego, dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Odstaw wszystko do ostygnięcia na ok. 1h.
Po tym czasie krem powinien być już lekko zastygnięty. Śmietankę ubij na sztywną masę, pod koniec dodając cukier puder i śmietan-fix. Dodaj serek mascarpone i zmiksuj. Łyżka po łyżce dokładaj lekko zastygnięty waniliowy krem, każdorazowo dokładnie miksując. Przełóż wszystko na wystudzony, kruchy spód i wyrównaj. Odstaw do lodówki na ok. 2h.
Na wierzch:
- 400 g borówek amerykańskich
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę wsyp do małej miseczki i zalej 1 łyżką wody, odstaw do stężenia.
Odważ 100 g borówek i zmiksuj je blenderem na jednolitą "papkę", przetrzyj ja przez sitko, aby pozbyć się borówkowych skórek.
Żelatynę rozpuśc w mikrofali lub na palniku i wlej do przetartych borówek, dokładnie wymieszaj.
Całość rozprowadź pędzelkiem po tarcie, na wierzch wysyp pozostałe borówki. Odstaw do lodówki na 1-2 h. Dowolnie udekoruj (np. listkiem mięty), możesz także posypać cukrem pudrem.