Lemon curd - jest to cytrynowy krem, w tej wersji przypominający konsystencją marmoladę lub dżem. Cytrynowy - ale nie kwaśny, słodki - ale nie "mulący". Zwykle robiony przy użyciu masła, jednak w tym przepisie nie ma go ani grama. Idealnie nadaje się do ciasteczek, co udowodnię już w następnym wpisie :-)
Składniki:
200 g cukru
2 żółtka
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sok i otarta skórka z 3 cytryn
Cukier i mąkę ziemniaczaną wsyp do rondelka i wymieszać. Dodaj pozostałe składniki (oprócz oliwy) i dokładnie ze sobą połącz. Postaw na małym ogniu i pogotuj przez około 3-4 minuty do lekkiego zgęstnienia kremu. Zdejmij z gazu i dodaj oliwę, pogotuj do otrzymania konsystencji kisielu. Możesz przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce przez 1 tydzień lub zamrozić. Smacznego!
Jeśli przypadło Wam do gustu Proste i szybkie ciasto cytrynowe bez miksera, którego przepis podawałam jakiś czas temu na blogu, to być może spodoba Wam się dzisiejsze Ciasto cytrynowe z lemon curd, również bez miksera. Lemon curd to przepyszny krem cy...
Klasyczny krem cytrynowy lemon curd, sprawdza się jako dodatek lub baza do wielu ciast i deserów. Moje ulubione połączenie to sernik cytrynowy z lemon curd.Lemon curd w połączeniu z serkiem mascarpone tworzy wyśmienity krem do kruchych babeczek,...
Lemon curd Prosty w przygotowaniu krem cytrynowy do różnego rodzaju wypieków lub dodatek do deserów. Kremowa, lekka konsystencja i orzeźwiający, maślany smak sprawiają, że masz ochotę krem wyjadać najzwyczajniej w świecie łyżeczką. Bezy skusiły mnie k...
CYTRYNOWY TORT BEZOWY pyszny tort bezowy z kremem cytrynowym. Dla mnie to połączenie idealne słodka, krucha beza w zestawieniu z pysznym kremem cytrynowym na bazie lemon curd. CYTRYNOWY TORT BEZOWY Składniki na bezy: 6 białek (w temp. p...
Lemon curd … pyszny, orzeźwiający cytrynowy krem … idealny do ciast, ciasteczek, deserów … rewelacyjne sprawdza się z bezą i kruchym ciastem … prosty i dość szybki w przygotowaniu … można go przechowywać nawet do dwóch tygodni w lodówce, ale raczej tak...
W poście dotyczącym ciasta cytrynowego wspominałam o mojej słabości do wszystkiego co cytrynowe, w tym również do lemon curd - kremu cytrynowego, który sprawdza się zarówno w wypiekach (co zobaczycie w kolejnych wpisach :)), jak i po prostu w naleśnika...
Lemon curd angielska specjalność, krem mocno cytrynowy, słodko-kwaśny. Można zrobić, zamknąć w słoiczku i stosować wszelako. Jako krem do smarowania chrupiących tostów, krem do przełożenia tortów, do nadziewania naleśników, na placuszki i np. j...
Już od jakiegoś czasu chciałam spróbować zrobić angielski lemon curd czyli gęsty krem cytrynowy z jajek, cukru i cytryn, inne składniki są opcjonalne, ale dodatek tłuszczu (najczęściej masła) sprawia, że krem ma delikatną, aksamitną konsystencj...