Chleb na zakwasie z dużą ilością dziur!Chleb orkiszowy według zmodyfikowanej receptury wg. J.Hamelmana- Chleba z Vermont Po przepisie na chlebPain au levaini przepisie na domowy chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami, który ta...
Pachnący i napakowany bakaliami. Dla mnie pyszny. W tym roku nie piekę piernika długo dojrzewającego i ten będzie jak znalazł. Przepis pochodzi z listopadowej KUCHNI.Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices)250 ml płynnego miodu200 g cukruPół ...
W poprzednim poście namawiałam Was na Pain perdu z jabłkami, gruszkami, szczyptą cynamonu i solonym karmelem. Mmmmm :-) Dzisiaj przepis na wytrawną wersję tego dania. Wiele razy pisałam, że kuchnia francuska to nie tylko te wykwintne potrawy typ...
Moja droga do upieczenia dobrego chleba na zakwasie była długa, kręta i usiana szeregiem niepowodzeń. Już właściwie machnęłam ręką godząc się z porażką, ale wtedy, niczym feniks z popiołu przyszła myśl, żeby zacząć kolejny, ostatni już raz. Tym ...
Majowa chlebowa propozycja w Piekarni Amber jest pełna prostoty i zarazem skomplikowana. To tylko mąka, woda, sól i zakwas, ale sam proces przygotowania wymaga uwagi i czasu. Całą pracę chleb wynagrodzi nam wyjątkowym smakiem. Chleb jak z Tartine Baker...
Piekąc chleb, bardzo długo korzystałam tylko z zakwasu żytniego. Nawet gdy przepis mówił o zakwasie pszennym, ja uparcie trzymałam się żytniego. I tak też jest dobrze, chleby na zakwasie żytnim są doskonałe, ale warto spróbować inaczej. I w końcu zrobi...
Witam się z Paryżem kiedy jeszcze miasto spowija poranna mgła, kiedy nad wciąż jeszcze uśpionym miastem zza chmur zaczęło nieśmiało wyglądać przytłumione słońce. Z przewodnikiem w dłoni, podręczna torba i czarnym trenczem pod pachą próbuje ustalić gdzi...
Ten chleb to moja wariacja na temat „pain au levain”: lekko zmodyfikowałam znany przepis na klasyczny chleb francuski (przygotowywany na sztywnym zakwasie), dodając do ciasta właściwego garść płatków żytnich. Wydaje mi się, że dzięki temu chleb ma ciek...