Majówki czas zacząć. Najlepiej w stylu śródziemnomorskim. W leniwy, słoneczny dzień wybierzmy się w plener zaczerpnąć świeżego powietrza, zabierzmy ze sobą kocyk, koszyk, wino, kieliszki, włoskie pieczywo, oliwki, kilka rodzajów sera i spędźmy dzień przyjemnie i miło, delektując się przyrodą i towarzystwem.
Dzisiaj polecam włoski chleb focaccia, chrupiący, miękki, kruchy, błyszczący oliwą. Przy okazji dzielę się wskazówką, którą zdradziła mi pewna urocza Włoszka. Focaccia nie powinna być grubsza niż 2 cm i przed pieczeniem warto skropić ją białym winem. Podstawowa wersja to oczywiście ciasto drożdżowe, oliwa i rozmaryn, ale zachęcam do modyfikacji według własnych smaków i upodobań kulinarnych. Ja osobiście polecam w trzech przetestowanych odsłonach, za każdym razem z dodatkiem rozmarynu. Z oliwkami, suszonymi i świeżymi pomidorami, a także w wersji z porem, kaparami i fetą.
Składniki na ciasto:- 1/4 kostki drożdży
- 3 szklanki mąki
- kubek wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Drożdże rozpuszczamy w kubku ciepłej wody z odrobiną cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, oliwę, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody. Ciasto ma być miękkie i odchodzić od dłoni, a w dotyku ma przypominać płatek ucha. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy podsypując mąką. Formujemy w kulę i wałkujemy na placek o grubości 1,5 cm. Kładziemy na natłuszczoną blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na kilkanaście minut.
W wyrośnięty placek wkładamy, w zależności od wersji:
1. Pokrojony rozmaryn, zielone oliwki, z wierzchu smarujemy oliwą.
2. Pokrojony rozmaryn i suszone pomidory, z wierzchu smarujemy oliwą, dekorujemy czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Trzecia wersja jest bogatsza. Na patelni szklimy na oliwie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodajemy pokrojonego pora, odrobinę wody i chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem. W wyrośnięty, posmarowany oliwą placek wkładamy pokrojony rozmaryn, kapary, następnie układamy pora i pokruszony ser feta.
Niezależnie od wybranej wersji, chlebek skrapiamy z wierzchu białym winem i pieczemy 15-20 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.
Pozostając w klimacie śródziemnomorskim na piknik polecam włoskie Prosecco z regionu Veneto, niech będzie wystrzałowo.
Prosecco Terre Deor, DOC Prosecco. Włoskie wino musujące o aromacie owoców (gruszki i jabłka) i błyszczącej słomkowej barwie. Na podniebieniu świeże i delikatne.