Niezwykle prosty w wykonaniu, pyszny i aromatyczny mus z dyni.
Mus świetnie smakuje np. z jaglanką, idealny jest jako dodatek do owsianki, dobrze sprawdza się jako składnik ciast, muffinek i wszelkich deserów. Ja wykorzystuję go np. do przygotowywania
tych muffinek (jest tu w wersji z jabłkiem).
Jak go więc przygotowuję?
SKŁADNIKI:
- 1 dynia
- cynamon
- 1 mały cukier waniliowy
Dynię obieram, oczyszczam z pestek, kroję na mniejsze kawałeczki i umieszczam w garnku. Posypuję cynamonem (ilość wg uznania i własnych preferencji) i cukrem waniliowym i duszę na wolnym ogniu do miękkości. Następnie blenduję na gładką masę i gorący mus przekładam do wyparzonych słoików. Słoiki stawiam do góry dniem, aż będą chłodne.
Robiąc mus można urozmaicić go o jabłka czy też marchewkę.
SMACZNEGO! ;-)
* * *