Szybki ,wegański ,smaczny placek z truskawkami.Można go upiec z rabarbarem ,też będzie pyszny.
Jeśli użyjemy tylko mąki gryczanej będzie dodatkowo bezglutenowy.
Placek z truskawkami /proporcje na blaszkę o wym.24x20
/Składniki:1 szkl mąki pszennej razowej,1 szkl mąki gryczanej,1/2 szkl brązowego cukru,2 płaskie łyżeczki sody,1 łyżka cynamonu,3 łyżki dżemu / najlepiej domowego u mnie z rabarbaru /1 czubata łyżka karobu lub kakao,1/3 szkl oleju,1/2 szkl wody lub mleka roślinnego
Wykonanie:połaczyć suche składniki,dodać olej ,wodę ,dżem i dokładnie wymieszać łyżką.Wyłożyć na blaszkę do pieczenia ,powciskać całe ,odszypułkowane truskawki.Można posypać orzechami lub płatkami migdałowymi /u mnie płatki zmieszane z resztką kruszonki z innego ciasta/
Piec w 180 st. 45 min /do suchego patyczka/
Smacznego!