Najzwyklejsze kotlety gryczane ale bardzo smaczne.Polecam na obiad lub na zimno do chleba.Do tego dobry ogórek kiszony lub surówka z kiszonej kapusty i mamy pyszny obiad.
Skladniki:
-1 torebka kaszy gryczanej prażonej
- 4 duże pieczarki
- 1 łyżka zmielonego słonecznika
-2 łyżki płatków drożdżowych /niekoniecznie/
-1 cebula ,2 ząbki czosnku
-siemię lniane zmielone do obtoczenia
-1 łyżka przyprawy warzywnej,sól ,pieprz ,olej
-garść posiekanej natki
Wykonanie:
kaszę ugotować z 1 łyżką przyprawy warzywnej
pieczarki zetrzeć na dużych oczkach tarki i poddusić na oleju
wymieszać kaszę,pieczarki ,słonecznik i płatki drożdżowe dodać startą surową cebulę i rozdrobniony czosnek oraz natkę,przyprawić do smaku
dokładnie wymieszać starając się kaszę trochę rozgnieść /wtedy masa lepiej się zlepi/ i formować niewielkie kotleciki
obtoczyć w zmielonym siemieniu lnianym lub bułce tartej
piec w 180 st. do zrumienienia z każdej strony/ok 20 min/
Smacznego!