Sezon na bób w pełni,na targowisku można kupić bardzo świeży,wyłuskany na poczekaniu -nawet!
Trudno nie skorzystać z takiego dobrodziejstwa.
Dzisiaj kolejna pasta ,właśnie z bobu i z mojej ulubionej opiekanej papryki w czosnkowej oliwie.
Polecam to smaczne smarowidło do chleba!
Pasta z bobu i paprykiSkładniki:1 szkl.ugotowanego i obranego bobu,1 papryka opiekana i obrana ze skórki,1 łyżka oliwy z 1 ząbkiem czosnku,sól do smaku.
Składniki zblendować na gładką masę i doprawić do smaku.
Przepis na paprykę opiekaną
Tutaj -warto mieć zawsze w lodówce tak przyrządzoną paprykę ,przydaje się do wielu potraw lub po prostu na kanapkę .Często jak nie chce mi się robić czegoś do chleba ,to opiekam kromkę i zajadam właśnie z taką papryką -pycha.
Gdyby ktoś zastanawiał się co to za listki na talerzu?Jest to odmiana gruboliściastej mięty -bardzo aromatyczna ale naparu z niej jeszcze nie robiłam.