Bez niego nie ma dobrej sałatki warzywnej, sosu czosnkowego do grillowanych warzyw, sosu tatarskiego na święta i wielu innych potraw.
Mój pierwszy, własnoręcznie wykonany był z kokosa i słonecznika . Kolejne to ryżowy z musztardowcem i z kokosa, nerkowców i słonecznika z bazylią. Po nim powstało jeszcze wiele innych wersji. Najpopularniejszy jest tzw. sojonez. Nie dziwię się bo jest szybki w wykonaniu, ale nastręcza wiele problemów. Mleko sojowe musi być niesłodzone i trzeba mieć porządny mikser lub blender np. kielichowy.Należy też pamiętać o tym, że olej należy zawsze lać cieniutkim strumieniem. Na całe szczęście przepisów na majonezy roślinne jest sporo. Co i już pojawiają się nowe. Czy smaczniejsze? To rzecz gustu. Bez problemu można kupić gotowe w słoiczkach.
Poniżej przedstawiam kilka moich propozycji. Są klasyki, ale również moje nowe odkrycia, takie jak majonez z wody po gotowaniu ciecierzycy :)
MAJONEZ Z WODY PO GOTOWANIU CIECIERZYCY
SKŁADNIKI:
- pół szklanki wody po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki- 2 łyżki soku z cytryny- pół łyżeczki soli kala namak- 2 łyżki musztardy- 2 łyżki octu jabłkowego- sól i pieprz do smaku- około 3/4 do 1 szklanki oleju rzepakowego
WYKONANIE:
- wodę wstawić na kilka godzin do lodówki- w blenderze zmiksować przez minutę wodę, sok, sól kala, musztardę i ocet- powoli dodawać olej do chwili uzyskania gęstej masy- doprawić solą i pieprzem
MAJONEZ Z AWOKADO
SKŁADNIKI:
- 2 średnie miękkie awokado- sok z połowy cytryny- 3 łyżki oliwy dobrej jakości- 1 spora łyżka musztardy- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
- przenieść do blendera lub malaksera wszystkie składniki prócz soli i pieprzu- wszystko dokładnie zmiksować- doprawić solą i pieprzem- przechowywać w lodówce do 2 dni- majonez lekko ciemniej po pewnym czasie
MAJONEZ Z KASZY JAGLANEJ
SKŁADNIKI:
- pół szklanki kaszy jaglanej- 3 łyżki nerkowców- 1 łyżka musztardy- 2 łyżki octu jabłkowego- 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego- sól i pieprz do smaku- około 1 szklanki oleju rzepakowego
WYKONANIE:
- kaszę ugotować w 1 szklance wody. Wystudzić- nerkowce namoczyć w wodzie przez 3 godziny. Odlać wodę- za pomocą blendera lub malaksera zmiksować dokładnie kaszę, nerkowce, musztardę, ocet i cukier- ciągle miksując dodawać cienkim strumieniem olej- po uzyskaniu odpowiedniej masy dodać sól i pieprz
MAJONEZ Z ZIEMNIAKÓW
SKŁADNIKI:
- 3 średnie ziemniaki- sok z połowy cytryny- 1 łyżka musztardy- 2 łyżki octu jabłkowego- sól i pieprz do smaku- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
WYKONANIE:
- ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie i przestudzić (nie muszą być zimne)- zmiksować je na gładko z sokiem, octem, musztardą - ciągle miksując dodawać cienkim strumieniem olej- po uzyskaniu odpowiedniej masy dodać sól i pieprz
MAJONEZ Z TOFU
SKŁADNIKI:
- jedna kostka naturalnego tofu ok. 200 g (idealny jest jedwabisty)- sok z połowy cytryny- 1 łyżka musztardy- pół łyżeczki soli kala namak- 1 starty ząbek czosnku- 2 łyżki octu jabłkowego- sól i pieprz do smaku- pół szklanki oleju rzepakowego
WYKONANIE:
- wszystkie składniki dokładnie zmiksować najlepiej malakserem- po uzyskaniu odpowiedniej masy dodać sól i pieprz do smaku
MAJONEZ Z BIAŁEJ FASOLI
SKŁADNIKI:
- szklanka ugotowanej białej fasoli- sok z połowy cytryny- starty ząbek czosnku- 1 łyżka musztardy- 2 łyżki octu jabłkowego- sól i pieprz do smaku- około 1/2 szklanki oleju rzepakowego
WYKONANIE:
- fasolę zmiksować na gładko z sokiem, musztardą, octem, czosnkiem- ciągle miksując dodawać cienkim strumieniem olej- po uzyskaniu odpowiedniej masy dodać sól i pieprz
MAJONEZ Z PŁATKÓW RYŻOWYCH
SKŁADNIKI:
- szklanka mleka sojowego niesłodzonego- 5 łyżek płatków ryżowych- starty ząbek czosnku- 2 łyżki musztardy- 2 łyżki octu jabłkowego- sól i pieprz do smaku- około 1/2 szklanki oleju rzepakowego
WYKONANIE:
- mleko przelać do blendera i dodać ocet i miksować minutę- dodać musztardę i znów miksować minutę- cienką strużką lać olej- dodać płatki i czosnek i dokładnie zmiksować- jeżeli masa jest zbyt wodnista, to dodać więcej płatków- doprawić solą i pieprzem
MAJONEZ Z KALAFIORA
SKŁADNIKI:
- mały kalafior- 2 łyżki soku z cytryny- 1/2 szklanki mleka sojowego- starty ząbek czosnku- 2 łyżki musztardy- 2 łyżki octu jabłkowego- sól i pieprz do smaku- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych- około 1/2 szklanki oleju rzepakowego
WYKONANIE:
- różyczki kalafiora (bez ogonków) ugotować do miękkości (najlepiej na parze). Wystudzić- kalafior zmiksować z sokiem, mlekiem, czosnkiem, musztardą, octem i płatkami- powoli dodawać olej- jeżeli masa jest zbyt rzadka, to dodać trochę płatków ryżowych- doprawić solą i pieprzem