Przepisów na pieczywo jest mało na blogu. Może, dlatego że w tej dziedzinie jestem beztalenciem, choć raczej powiedziałbym, że mi się nie chce. Te wszystkie zaczyny, zakwasy i różne alchemiczne mikstury. Nie przepadam za czymś takim.
Jednak, od czego są tzw. drogi na skróty. Wystarczy godzina by cieszyć się własnym i co najważniejsze banalnym w wykonaniu wypiekiem.
Taki pieczywem jest chleb sodowy. Pochodzi z Irlandii. Ma charakterystyczny krzyżyk na wierzchu. Klasyczny zawiera maślankę, która w połączeniu z sodą wydziela ditlenek węgla. Reakcje chemiczne są podstawą wielu wypieków a tu mamy tego przykład. Powstałe bąbelki gazu powodują, że chleb wyrasta. Ja oprócz sody dodaję jeszcze trochę proszku do pieczenia.
Spytacie pewnie. Jak zastąpić maślankę w wersji wegańskiej? To żaden problem. Gdy do mleka sojowego dodamy dowolny ocet nastąpi wytrącenie białka i zakwaszenie całości. Otrzymamy coś na styl maślanki.
Kolejne pytanie, jakie padnie będzie dotyczyło czy czuć smak sody. Wiem, że wielu osobom on przeszkadza. Mi również. Poradziłem sobie i z tym problemem. Dodatek puree z pieczonego buraka i ocet balsamiczny załatwiły swoje. Nie wyczuwa się ani smaku sody ani zapachu octu.
Z racji tego, że chleb nie zawiera żadnego tłuszczu jest najlepszy w dniu jego upieczenia. W kolejnych dniach staje się lekko gliniasty, ale mi to nie przeszkadza.
Idealnie do niego pasuje zielona pasta z naci marchwi, oliwek, słonecznika, mięty i cytryny.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 lub orkiszowej
- pół szklanki mleka sojowego niesłodzonego
- 3 łyżki octu balsamicznego
- pół łyżki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki puree z pieczonego lub gotowanego buraka
- łyżeczka soli
- do posypania - kminek, czarnuszka, słonecznik
WYKONANE:
- piekarnika nagrzać do 210 stopni
- w jednej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek i sól
- drugiej wymieszać ocet z mlekiem (powstanie osad), dodać puree z buraka
- ciekłe składniki przelać do sypkich. Szybko wymieszać i posypując dłonie mąką szybko wyrobić (szybkość jest niezbędna bo ocet zaczyna działać z sodą)
- uformować okrągły bochenek. Połozyć na papierze do pieczenia. Zrobić nacięcie na krzyż na środku. Zwilżyć wierzch woda i posypać dowolnymi ziarnami
- piec 30 minut. Wystudzić na kratce