Książki Jamiego Olivera uważam za niezwykle inspirujące. Wprawdzie chleb sodowy to żadna nowość, ale dopiero gdy zobaczyłam przepis na niego w książce "Superfood na co dzień", zdecydowałam się w końcu go upiec. I chyba będę robić to częściej, mod...
Irlandzki chleb sodowy- łatwy, smaczny i irlandzkiMimo, że chleb sodowy popularny jest w wielu miejscach na świecie, to właśnie z tego wypieku słynie kuchnia irlandzka. Ten rodzaj pieczywa tradycyjnie wypieka się z mąki z dodatkiem sody i maślanki. Wsp...
Chleb sodowy pierwszy razem miałam okazję jeść w kraju jego pochodzenia, czyli Irlandii. Podchodziłam do niego z wielkim sceptycyzmem, gdyż nie jestem wielką fanką pieczywa na proszku do pieczenia czy sodzie. Wolę te na zakwasie czy drożdżach, wyrośnię...
Z okazji Dnia Świętego Patryka, irlandzkiego święta narodowego (i ulubionego święta mojego i mojej przyjaciółki), dzisiaj przedstawiam przepis na najbardziej znany irlandzki chleb, czyli chleb sodowy. :-) Wypiekany jest z dodatkiem sody i maślanki. Prz...
Kilka lat temu hitem internetu był chleb zmieniający życie, czyli chleb z ziaren, bez mąki : ) Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności, nie używamy zakwasu, ani drożdży, więc wszystko po prostu musi się udać ...
Żytni chleb sodowy superszybki i superłatwy znaleziony w książce Jamiego Olivera Superfood na co dzień. Do jego przygotowania nie potrzebujemy ani drożdży ani zakwasu, jest bardzo pożywny, bogaty w błonnik i ważne składnik...
Nie lubię pisać postów na szybko ale kiedy pisze się o chlebie szybkim i łatwym to i rozpisywanie się o nim jest jak najbardziej zbędne. Przepis prosty już z samej nazwy, kilka minut przygotowania i ciepły bochen na śniadanie gotowy. Najlepiej smakuje ...