Kilka tygodni temu zrobiłem pierwszą tarte bez spodu z ciasta kruchego. To był strzał w dziesiątkę. W zasadzie zmieniam teraz dodatki spodu. Ciasto kruche różnie wychodzi. Jest z mąki (często białej) i tłuszczu. Spokojnie można te składniki pominąć.Tym razem spód wykonałem z kaszy jaglanej, pęczaku i zielonej soczewicy z dodatkiem kopru i liści selera. Aromatyczny dodatek to gałka muszkatołowa, majeranek i oregano. Konsystencja masy jest na tyle gęsta, że bez problemu można z niej formować spód.
Nadzienie, to zmiksowane naturalne tofu, pieczarki z lekko podduszoną cukinią i papryką z dodatkiem sporej ilości kopru i czosnku. Dodatkowego aromatu nadają liście laurowe ułożone na wierzchu farszu.
Po upieczeniu farsz idealnie się ściął i nabrał fajnego ziołowego smaku. Idealnie smakuje z lekko ostrym sosem pomidorowym lub zwyczajnym ketchupem.
SKŁADNIKI:
Na spód:
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- pół szklanki suchego pęczaku
- szklanka zielone lub brązowej soczewicy
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki drobno posiekanego kopru
- 3 łyżki drobno posiekanych liści selera
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- łyżka suszonego oregano
Na farsz:
- kostka naturalnego tofu 300 g
- 5 średnich pieczarek
- pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka pokrojona w małą kostkę
- 1 średnia cukinia
- 1 spory pomidor
- kilka liści laurowych
WYKONANIE:
Spód:
- kasze ugotować do miękkości (ok 15 minut) i wystudzić
- soczewicę ugotować do miękkości i wystudzić
- kasze, soczewicę, koper i selera dokładnie zmiksować
- dodać gałkę, oregano, tymianek oraz sól i pieprz do smaku
- formę do tarty wysmarować olejem i obsypać np mąką pełnoziarnistą lub kaszą manną
- wyłożyć masę, podnosząc lekko brzegi by uformować miejsce na farsz (idealnie sprawdzają się wilgotne dłonie)
Farsz:
- cukinię przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę i razem z papryką przesmażyć na suchej patelni kilka minut a następnie dodać pół szklanki wody i lekko poddusić
- odparować cały płyn
- zmiksować dokładnie tofu z pokrojonymi pieczarkami, koprem oraz czosnkiem
- dodać paprykę i cukinię i dokładnie wymieszać
- farsz nałożyć na spód
- na wierzchu ułożyć pokrojonego pomidora i listki laurowe
- tartę piec 40 minut w 190°C
- przed podaniem lekko przestudzić