Przychodzi taka chwila, kiedy nie masz czasu na gotowanie.
Ochota na zjedzenie czegoś dobrego zwycięża. Wtedy otwieram lodówkę, szafki i na szybko coś kombinuję. Zależy mi na czasie.
Przygotowanie nie powinno zająć dłużej niż 15 - 30 minut.
Korzystam wtedy z półproduktów. Łączę je z innymi składnikami i po chwili mam pyszną potrawę.
Przykładem może być to danie.
Pokrojone w kostkę marynowane tofu. Do tego curry, inne przyprawy, mleko kokosowe, suszone pomidory i rukola.
Otrzymujemy niezwykle aromatyczną potrawkę. Spożywamy ją z makaronem, ryżem czy kaszą. Wybór należy do Was.
Najważniejsze by się nie narobić a smacznie zjeść
SKŁADNIKI:
- 2 kostki marynowanego tofu po ok. 200 g- puszka pełnotłustego mleka kokosowego ok. 400 g- spora garść rukoli- 5-7 suszonych pomidorów z zalewy- łyżka curry- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego- pół łyżeczki mielonych nasion kolendry- sól i pieprz do smaku- szczypta wędzonej papryki- łyżeczka czarnuszki
WYKONANIE:
- tofu pokroić w średnią kostkę
- na patelnię wlać trochę oleju (może być olej ze słoika z suszonych pomidorów)
- wrzucić tofu i chwile smażyć. Dodać curry i dalej smażyć
- pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać wraz z kminem i kolendrą do tofu
- smażymy do lekkiego zbrązowienia tofu
- dodajemy mleko, dokładnie mieszamy
- rukolę siekamy na mniejsze fragmenty i dodajemy do reszty składników
- całość zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy czarnuszkę
- potrawkę przekładamy na makaron, ryż lub kaszę i posypujemy wędzoną papryką