Za co lubię gołąbki? Zdecydowanie za kapustę. Jako dzieciak pamiętam, że w przedszkolu wyjadałem zielone liście a zmiędlone mięso odkładałem na bok. Zawsze dodaje do garnka resztki z główki i później się nimi zajadam. Robię również kotlety praktycznie z samej kapusty. Nic nie poradzę, że tak ją lubię :)
Farsze do wegańskich gołąbków są niemal identyczne jak masy do kotletów czy burgerów. Jedyna różnica to taka, że farsz jest trochę bardziej doprawiona. Gotowanie czy pieczenie w sosie pomidorowym powoduje, że masa staje się łagodniejsza w smaku.
Kolejna sprawa to czy gołąbki piec czy gotować. Mam taką małą zasadę, że z kapusty białej gotuję a z włoskiej piekę. Czemu? Włoska potrzebuje kilku minut zaparzania i jest już gotowa. Biała potrzebuje więcej czasu i dlatego gotowe zawijasy gotuję.
Sos przeważnie jest pomidorowy, ale nie taki zwyczajny. Ma głęboki wędzony smak. Czasem robię z wegańskim beszamelem.
Jakie by nie były i tak to moje jedno z ulubionych wegańskich dań :)
SKŁADNIKI:
Na farsz:
- 1 spora lub 2 mniejsze główki kapusty włoskiej
- pół szklanki ryżu (biały lub brązowy)
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- pół szklanki zielonej soczewicy
- słoik suszonych pomidorów w oleju (słoik ok. 300 g)
- 0,5 kg pieczarek
- pęczek natki pietruszki
- łyżeczka oregano
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka curry
- sól i pieprz do smaku
Na sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki dowolnego syropu (klonowy, z agawy, daktylowy)
WYKONANIE:
Farsz:
- z kapusty wydrążyć głąb i oddzielić delikatnie liście (jeśli swobodnie odchodzą. Ja wkładam główkę pod kran i strumień gorącej wody sam je oddziela). Następnie liście wkładam do osolonej wody i gotuję około 10-15 minut (liście obciążam mniejszą pokrywką by nie wypływały). Liście wyjmuję z wody i odstawiam do wystygnięcia. Następnie ścinam nożem grube nerwy
- kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w szklance wody pod przykryciem na średnim ogniu. Wystudzić
- soczewicę ugotować do miękkości i odcedzić z wody. Wystudzić
- ryż przepłukać kilka razy w zimnej wodzie i ugotować około 15-20 minut pod przykryciem (aż wchłonie całą wodę). Wystudzić
- grzyby pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić
- z pomidorów odlać olej
- wszystkie składniki zmiksować lub zmielić w maszynce. Dodać drobno posiekaną natkę, przyprawy i doprawić solą i pieprzem do smaku
- z masy formować kotlety i zawijać je w liście kapusty
Sos:
- wszystkie składniki umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu aż z sosu odparuje część wody. Doprawić solą do smaku
- gołąbki ułożyć w naczyniu i polać sosem. Piec 20 minut w 180 stopniach