Gdyby zrobić sondę wśród ludzi ta temat śliwek, odpowiedzi byłyby oczywiste. Z czym kojarzą się węgierki? 80% z powidłami, 10% ze śliwkami w czekoladzie, 5% ze śliwowicą a reszcie pewnie z różnymi mięsami.
Przepisy na powidła pojawią się niebawem. Mam swój niezawodny sposób na przetwory nie wymagające stania godzinami przy garze :)
Co do śliwek, to zasługują na większą uwagę niż tylko na powidła. Ich możliwości są ogromne. Pasują nie tylko do deserów, ale i dań wytrawnych.
Jakie wybierać śliwki? Te z października, lekko pomarszczone i z niebieskim nalotem. Mamy wtedy pewność, że są mega słodkie i dojrzałe.
Z lat dzieciństwa pamiętam jeden z deficytowych towarów. Były to śliwki w czekoladzie. Potrafiłem zjeść kilkanaście sztuk :)
Bez problemu można takie śliwki zrobić samemu. Wysuszone polać roztopioną gorzką czekoladą i gotowe.
Z racji mojego zamiłowania do tart, postanowiłem te smakołyki połączyć w jedno. Tym razem, to nie jedna spora tarta, a kilka małych.
Ważne jest by foremki miały wyjmowane spody. Ułatwi nam to życie.
Spód standardowy. Zmielone suche ziarna połączone bananem. Krem też nie jest jakiś ekstrawagancki. Czekolada z kremem kokosowym. Śliwki wcześniej wymieszałem z cukrem trzcinowym i cynamonem. Te owoce uwielbiają korzenne przyprawy.
Korzystajmy z dobroci naszej węgierki. Nie kupujmy ślepo kalifornijskich pokrytych toną cukru i tłuszczu.
SKŁADNIKI:
Na spód:
- szklanka wiórków kokosowych
- szklanka pestek słonecznika
- szklanka orzechów ziemnych
- łyżka kakao
- pół szklanki drobnego, nierafinowanego cukru trzcinowego lub dowolny syrop
- 1 spory dojrzały banan
Na krem:
- 2 czekolady min. 70% po 100 g
- 1 puszka mleka kokosowego, pełnotłustego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
- dowolny syrop do słodkości
- 20 dojrzałych śliwek węgierek
- 2 łyżki drobnego, nierafinowanego cukru trzcinowego lub dowolny syrop
- łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
- śliwki wymieszać z cukrem lub syropem i cynamonem
Spód:
- orzechy, cukier,wiórki i słonecznik zmielić na małe okruszki
- dodać kakao oraz drobno pokrojonego banana i zmiksować (masa powinna być ścisła i lekko klejąca)
- foremki wylepić masą
- z tej ilości wychodzi 8 sztuk
- foremki wstawić na godzinę do zamrażarki
Krem:
- w garnku rozpuścić (nie doprowadzić do zagotowania) połamaną czekoladę, białą, stałą część z puszki mleka oraz cukier lub syrop w ilości zapewniającej lekko słodki smak
- krem przełożyć do tart
- ułożyć dowolnie śliwki i wstawić na 2 godziny do zamrażarki, a później przenieść do lodówki