W 1944 roku powstało Towarzystwo Wegańskie. Z tej okazji 1 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Wegan :)
Postanowiłem zrobić wyjątkowe w smaku ciacho. Wiem wiem. Przepisów z dynią jest już tyle, że pewnie macie dość. Jest sezon na to warzywo i trzeba wykorzystywać je na maksa.
Ciast dyniowych w internecie jest sporo. Na ciepło, na zimno. W różnych konfiguracjach.
Dynia, tak jak śliwki lubi towarzystwo korzennych przypraw. Nie mogło ich zabraknąć i tu.
Co takiego zawiera ten wytwór. Oprócz dyni znalazły się daktyle, orzechy ziemne, korzenne przyprawy. Ilość dyni jest podwójna. Znalazła się ona również w kremie czekoladowym.
Uwielbiam ciasta typu 2 miski. Czyli w jednej suche a w drugim ciekłe składniki. Łączymy je, mieszamy i ciasto gotowe. Bez zbędnych ceregieli. Prosto.
Wszystkim weganom i wegankom w dniu i święta życzę przede wszystkim zdrowia, choć my mamy go pod dostatkiem. Wspaniałych potraw roślinnych każdego dnia. Wytrwania w swoich postanowieniach i silnej woli i przekonywaniu innych :)
SKŁADNIKI:
Ciasto:- 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej typ 480-500- 1 szklanka musu dyniowego- pół szklanki orzechów ziemnych niesolonych - szklanka mleka roślinnego- 20 suszonych daktyli- pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego lub ksylitolu- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki sody- płaska łyżeczka mielonego kardamonu- 2 kopiaste łyżeczki cynamonu- skórka z 2 cytryn
Krem:- 2 czekolady min. 70% po 100 g- szklanka musu dyniowego- dowolny syrop do smaku
- orzechy i migdały do dekoracji
WYKONANIE:
Ciasto:- do otrzymania musu dyniowego, potrzebna będzie średnia dynia hokkaido lub inna o słodkim smaku- dynię pokroić na mniejsze kawałki i upiec w 200 stopniach do miękkości. Wystudzić i dokładnie zmiksować- daktyle namoczyć w ciepłej wodzie kilka godzin (aż będą miękkie)- daktyle zmiksować z orzechami na gładko (powstanie coś w rodzaju masła orzechowego)- w jednej misce połączyć dynię, daktyle z orzechami, skórkę i mleko- w drugiej mąkę, proszek, cukier, sodę, przyprawy- ciągle miksując dodawać powoli ciekłe składniki do stałych- dno tortownicy (śr. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować dowolnym olejem i wysypać mąką- wyłożyć ciasto do tortownicy i wyrównać wierzch- piec około 40 - 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach- wystudzić
Krem:- do garnka przełożyć pokruszoną czekoladę i syrop (ja dodałem 2 łyżki)- całość rozpuścić na małym ogniu (nie gotować)- dodać mus dyniowy i dokładnie wymieszać
- kremem pokryć wierzch ciasta (nie żałować go)- wierch posypać grubo siekanymi orzechami i migdałami- wstawić do lodówki by krem stężał