SKŁADNIKI NA FARSZ WARZYWNY:- 100 g wcześniej ugotowanej czerwonej soczewicy
- 3 średnie marchewki
- mały seler
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- 4 liście laurowe
- około 1 cm świeżego imbiru
- curry
- pieprz czarny
- pieprz cytrynowy
- sól
- olej np. ryżowy
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:- 500 g przecieru pomidorowego
- mała cebula
- pęczek świeżej bazylii
- świeżo mielona sól, pieprz czarny
EWENTUALNE DODATKI:SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Zaczynamy od przygotowania farszu. Na tarce na grubych oczkach ścieramy marchewkę i seler, kroimy drobno cebulę oraz czerwoną paprykę. Wszystko podsmażamy na oleju (np. ryżowym), dodajemy liście laurowe, ścieramy około 1 cm świeżego imbiru, doprawiamy curry, pieprzem czarnym, pieprzem cytrynowym oraz świeżo mieloną solą. W momencie, gdy warzywa będą miękkie, dodajemy ugotowaną czerwoną soczewicę. Wszystko razem mieszamy.
W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Najprostsza wersja - na patelni zeszklić cebulę, dodać przecier pomidorowy, dużo świeżej bazylii oraz do smaku sól i pieprz. Chwilę dusić pod przykryciem.
Cannelloni - można faszerować na sucho, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać sosem (zarówno naczynie przed ułożeniem jak i cannelloni po ułożeniu), następnie zapiec pod przykryciem w piekarniku, a pod koniec pieczenia posypać ulubionym serem (jak kto lubi) i w zasadzie gotowe. Trzeba jednak pamiętać, że w ten sposób przygotowane cannelloni zapewne Wam się poskleja. Przypuszczam, że niektórym wcale nie musi to przeszkadzać i na pewno przy tej wersji zaoszczędzimy sporo czasu.
Aby jednak nasze cannelloni wyglądało jak z powyższego obrazka, trzeba poświęcić trochę naszej energii... makaron należy najpierw ugotować al dente, spłukać go zimną wodą, po czym zacząć faszerować. Faszerujemy ostrożnie, aby nie uszkodzić makaronu. Jeśli lubimy al dente, wystarczy na koniec polać przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Taką wersję cannelloni możemy również zapiec w piekarniku np. z serem.
Co prawda tego na obrazku nie ma, ale tuż przed podaniem
polecam udekorować talerz rukolą, która będzie idealnym dopełnieniem smaku :)
Życzę smacznego! ***