Dziś ravioli za szpinakiem i serem ricotta.
Ciasto
ok. 300 g mąki
2 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki letniej wody
Farsz
4 łyżki oliwy
1 mała cebula
225 g mrożonego siekanego szpinaku
ząbek czosnku
ok. 200 g serka ricotta
1 roztrzepane jajko
sól, pieprz
Do rozgrzanej oliwy dodać posiekaną cebulę. Zeszklić.
Dodać szpinak oraz ząbek czosnku. Gotować do całkowitego odparowania wody ze szpinaku. Szpinak ostudzić.
Następnie dodać serek ricotta, roztrzepane jajko, sól oraz pieprz do smaku. Wymieszać.
Z mąki, jaj, wody i soli wyrobić ciasto i rozwałkować na bardzo cienkie płaty. Pokroić na pasy. Na każdym pasie ułożyć farsz, przykryć ciastem, zakleić.
Gotowe ravioli ugotować w osolonym wrzątku.
Smacznego!