Składniki:
-1/2 kg pieczarek
-60 dkg ziemniaków
-1 duża marchew
-1 pietruszka
-15 dkg selera
-2 laurowe liście
-3 ziarnka angielskiego ziela
- 1 cebula
-1 kubek (200 ml) śmietany 30%
-2 łyżki mąki
-pieprz
-1 łyżka magi w płynie
-5 dkg masła
-2,5 litra wody
-1 łyżkę zielonej pietruszki lub koperku
Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie oczyścić, umyć pokroić na drobno,lub w plasterki(według uznania)ugotować w 2,5 litrach wody, po 15 minutach pieczarki odcedzić, wodę pieczarkową odlać do innego garnka a pieczarki i drobno pokrojoną cebulkę podsmażyć na maśle doprawić do smaku.
Ziemniaki kroimy na drobną kostkę i dodajemy do wody pieczarkowej ,następnie dodajemy warzywa starte na tartce ,liść laurowy ,ziele angielskie ,jedną łyżeczkę vegety,sól,pieprz i gotujemy do miękkości .
Gdy wszystko będzie miękkie,zrobić zaklepkę do 1 szklanki wody wsypać 2 łyżki maki wlać do gotującej zupy,wrzucić podsmażone pieczarki w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku .
Dodać 1 łyżkę zielonej pietruszki lub kopru zamieszać .
Odstawić z ognia i wlać śmietanę...
Smacznego!!!!