Piekarnik to podstawa każdej kuchni : ) Nawet jeśli nie lubicie piec ciast nie ma nic lepszego, niż obiady z piekarnika, które zazwyczaj nie wymagają dużego nakładu pracy, a świetnie smakują : ) Kwestia wyboru piekarnika jest bardzo indywidualn...
Na zdjęciu: woda z owocami po fermentacji, po prawej stronie "szef"Zakwas pszenny na fermencie owocowym. W tym zakwasie źródłem dzikich drożdży i bakterii mlekowych (mikroflory zakwasu) są owoce, zazwyczaj jabłka lub rodzynki.Najlepiej użyć jabłek sezo...
Mięciutkie, puszyste, pyszne bułeczki orkiszowe. Bułeczki pełne zdrowia, bo upieczone z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Proste i szybkie do przygotowania. Jeśli nie masz czasu na odświeżanie zakwasu, drożdżowe buleczki są idealnym rozwiązaniem i smacz...
Właściwości lecznicze mięty mięta dodawana jest do potraw głównie w celu nadania im aromatu. Jednak specyficzny smak i aromat to nie jedyny atut mięty. Posiada ona także zróżnicowane właściwości, które korzystnie wpływają na cały organizm człow...
Pyszna i łatwa do przygotowania kanapka na śniadanie w dobrym stylu. Na opieczonej bułce, z kremowym twarożkiem chrzanowym, wędzonym łososiem oraz ciepłym jajkiem sadzonym. Posypana czarnuszką i świeżymi kiełkami.Podgrzewanie bułek na patelni, to...
Dzisiaj mam dla Was kilka zastosowań sody oczyszczonej :)będą to nie tylko rady kulinarne,ale też takie, które pomogą nam utrzymać porządek w domowym zaciszu :Doraz kilka zupełnie nieznanych dla większościfaktów z życia sody :PZastosowań sody w g...
Już dawno mnie tutaj nie było, niestety studia, sesja, praktyki... jak to u większości studentów :( To ma również swoje zalety, wracam z nowymi pomysłami i na pewno z nową energią na gotowanie :D Ułożyłam, sobie swój plan działania na najbliższy ...
Prawdziwe, tradycyjne "panettone" to takie wypiekane na zakwasie. W ramach przygotowań do świąt wypróbowałam przepis sióstr Simili (z ich książki “Pane e roba dolce”): cała procedura wygląda na bardzo skomplikowaną, ale to tylko pozory, tak na prawdę w...