Dziś na obiad rolada w towarzystwie pieczonych ziołowych ziemniaków, a u Was?
Potrzebujemy:
(obiad dla 4-6 osób)
500 gram polędwiczek drobiowych
farsz:
300 gram świeżych liści szpinaku
2 ząbki czosnku
garstka orzechów włoskich
łyżka śmietany
łyżka masła
100 gram wędzonego sera
pieprz
ziemniaki
wybrane posiekane zioła
łyżka lub 2 oliwy z oliwiek
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i rozbijamy. Rozbite mięso układamy na foli spożywczej dzięki czemu łatwo zawiniemy całość w roladę.
Farsz powstaje na patelni. Podgrzewamy masełko i czosnek, dodajemy orzechy, szpinak i śmietankę. Po 2 minutach farsz mamy gotowy.
Nie doprawiamy mięsa ponieważ farsz i ser są dość aromatyczne i całość przejdzie sobą nawzajem.
Układamy więc na mięsie farsz na to ser i zawijamy. Nie przejmujcie się kształtami, mi jak zawsze wyszło lekko chaotycznie no cóż :)
Ustawiamy w żaroodpornym naczyniu do piekarnika rozgrzanego na 180`C na 30 minut. W tym samym czasie piekę ziemniaczki pokrojone w księżyce i doprawione.
Bardzo smaczny obiad i przynajmniej jest to nieco inna wersja znanego nam drobiu :)
A u Was jakie pomysły??????????????? :)))