Chleb drwala prosty, najprostszy na świecie ! Chleb fit, bez spulchniaczy, z dużą zawartością błonnika, który przyśpiesza nasz metabolizm. Może wydaje Ci się bezsensowne pieczenia chleba dla dwóch osób albo nie masz czasu przy 5 osobowej rodzinnie, mylisz się. Chleb robi się prawie sam, a kiedy się piecze możesz pomalować paznokcie, poczytać ukochaną książkę, a zachowasz pewność co jesz. Niestety w sklepach etykiety chlebów są za ogólnikowe, a kiedy producent wypisze składniki możemy złapać się za głowę. Dlatego zachęcam do pieczenia chleba w domu :)
Potrzebujemy:
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka letniej wody
pół szklanki otrębów żytnich
pół szklanki siemienia lnianego
łyżka soli
drożdże
łyżeczka cukru
Drożdże rozpuszczamy jak do placka drożdżowego z łyżeczką cukru i mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Dodajemy je do reszty składników, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Jak w tą pogodę znaleźć ciepłe miejsce??? hmm..ja wkładam ciasto w szklaną miskę i na palnik w kuchence elektrycznej. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i wyrabiamy chleb. Na pewno troszkę trzeba podsypać, ale nawet jeśli chleb się lekko lepi do rąk to nie zwracaj na to uwagi. Siemię lniane puszcza swój kleik z wodą i dlatego ciasto jest lepkie. Uformuj bochenek i wyłóż na blaszkę z piekarnika. Pieczemy w 160`C góra-dół pełną godzinę. Jeśli nie jesteś pewna, że chleb jest dobry puknij w niego od spodu, musi to być "pusty" dźwięk. Oczywiście chleb nie jest pusty w środku :D jest pyszny, zdrowy, domowy :) Zabieramy się do pieczenia :)