Herbatników ciąg dalszy. Muszę przyznać, że książka "Smakowite prezenty" zauroczyła mnie do tego stopnia, że mam w planie upiec prawie każdą jedną pozycję w niej zawartą. W okresie zimowym szczególnie chętnie sięgam po ciasteczka, które można formować w przeróżne kształty, bawić się ciastem, wałkować i wykrawać, jest to dla mnie niemal tak terapeutyczne, jak wyrabianie drożdżowego ciasta.
Tym razem sięgnęłam po herbatniki z gryką, muszę przyznać, że do tej pory nawet nie byłam pewna, że mąka gryczana istnieje! Te ciastka są dość mocno kruche, mają ciekawy smak i przyjemnie się je chrupie. Idealne do zamaczania w herbacie, czy też gorącej czekoladzie, mi bardzo zasmakowały.
Na około 30 herbatników będziesz potrzebować:
180 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
65 g drobnego cukru
60 g cukru trzcinowego (użyłam cukru Demerara)
1 jajko
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
szczyptę soli
na posypanie - około 20 g cukru trzcinowego
Piekarnik ustaw na 180 stopni i przygotuj dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszaj ze sobą obydwie mąki, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misie utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj jajko i wsyp zawartość miski z mąką - szybko wyrabiaj ciasto. Tak przygotowane owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wycinaj dowolne kształty, ułóż na blaszce, posyp cukrem i piecz przez 16 - 20 minut.
Przepis z książki "Smakowite prezenty" Singrid Verbert