Łagodna, grzybowa zupa o maślanym smaku to danie wigilijne z Krzemiennej, niewielkiej miejscowości z okolic Brzozowa. Dzięki bulionowi z podduszonych na maśle warzyw i zabieleniu zupy śmietaną z odrobiną mąki ma ona wyjątkowo delikatny smak. Tradycyjni...
Żur ze Zboisk - kuchnia podkarpackaW północnej części Podkarpacia, na terenach dawnej Puszczy Sandomierskiej, gotuje się barszcz na zakwasie o delikatnym smaku, doprawiany jedynie solą i pieprzem. Im dalej na południe regionu, tym smak barszczu jest ba...
Kwasówka z Drohobyczki - kuchnia podkarpackaW Drohobyczce pod Przemyślem pierwszym obowiązkowym daniem wigilijnym jest kwasówka. Zupę tę przygotowuje się na wywarze z długo gotowanej kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Dla aromatu dodaje się do niej ...
Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna) - kuchnia podkarpackaPrezentując tradycyjne podkarpackie zupy wigilijne wybierałam zupy kwaśne, na bazie zakwasu na barszcz, lub na wodzie z kiszonej kapusty. Tym razem prezentuję łagodną zupę grzybową z kaszą grycza...
Polska, tradycyjna zupa grzybowa podawana podczas Wigilii, to zupa postna, klarowna, intensywna w smaku i niezabielaną śmietaną (choć w wielu domach spotyka się wersję ze śmietaną i ja taką również preferuję). Najlepsza jest na prawdziwkach, c...
Zupa zalewajka - kuchnia podkarpackaZalewajka to podkarpacka zupa, którą gotuje się błyskawicznie, nie wymaga wielu składników, a na dodatek jest bardzo smaczna i rozgrzewająca. To jeden z tych regionalnych przepisów, które nazywam podkarpackimi perełk...
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpackaWszelkie kasze w kuchni podkarpackiej zajmują bardzo ważne miejsce. Nasze prababcie, babcie i mamy wypełniały nimi gołąbki, pierogi i bułki drożdżowe. Przygotowywały też z nich kotlety, albo zapi...
Kwasówka grzybowa - kuchnia podkarpackaKwasówka to rodzaj polewki na bazie kwasu z kiszonej kapusty, zabielanej żółtkami i odrobiną śmietany. Ma szczególne właściwości uzdrawiające. Szczególnie uzdrawia kaca, ale dobrze też wpływa na odporność i trawie...