Święta za kilka dni, więc postanowiłam popróbować różne przepisy. W starej gazecie "Ciasta domowe" znalazłam przepis na babkę jogurtową. Babka ta należy do ciast mokrych, więc można zjeść kilka kawałków pod rząd. Wybrałam do wypieku jogurt z owoców leśnych, więc kolor w środku nie wyszedł zbyt uroczy, ale w smaku babka jest przepyszna.
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
250 gram jogurtu owocowego
125 ml oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
margaryna do posmarowania
bułka tarta do posypania foremki
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4-5 łyżek wrzącej wofy
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Następnie wlewamy olej, nada ubijając. Dodajemy jogurt. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitej masy. Dokładnie mieszamy. Piec w temp. 170st.C - 40-45 minut. Jaj babka ostygnie, lukrujemy i ozdabiamy wedle uznania. Smacznego.