Kuskus na soku pomarańczowym z pomarańczą, figą, śmietanką kokosową i pistacjami
VEGAN
Może nie do końca adekwatnie do obecnej godziny chciałam zaproponować coś na śniadanie... a nuż zainspiruję kogoś na rano? Oto sposób, jak z prostej kaszy w kilka minut wyczarować pomysłowe i pełne kolorów danie, które wyglądem doda optymizmu na cały dzień. Przez długi czas kuskus przyrządzony na słodko pozostawał dla mnie nierozwikłaną tajemnicą. Okazało się, że dzięki swojemu neutralnemu smakowi, owocowe dodatki są świetną alternatywą dla tradycyjnego zastosowania. A w kwestii oszczędności czasu z rana przebija nawet owsiankę! :)
Przepis:
- 4 łyżki kuskusu razowego
- sok i skórka z 1/2 pomarańczy
- 1/2 pomarańczy
- 1 figa
- 4 łyżki śmietanki kokosowej
- garść pistacji
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, przekroić na pół, z jednej połówki zetrzeć na małych oczkach skórkę i wycisnąć sok, drugą pokroić w plastry. Kuskus zalać sokiem z pomarańczy i dolać wrzątku, aby płyn sięgał ok 1 cm ponad poziom kaszy. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aż kuskus napęcznieje. Śmietankę kokosową ubijamy przez 3-5 minut na sztywno. Pistacje obieramy z łupinek, można na chwilę zalać gorącą wodą, aby słone skórki zmiękły i dało się je pościągać. Gotowy kuskus przekładamy do miseczki, podajemy z pokrojoną pomarańczą i figą, śmietanką kokosową, pistacjami i skórką pomarańczową.
Jutro, 6:30 rano. Zostawiam na chwilę codzienne obowiązki, prześladujące myśli o maturze oraz stosy książek w domu. Wsiadam w pociąg i jadę po szczęście! :)