Tradycyjna szarlotka w zminimalizowanej wersji - w postaci babeczki. Wymaga zdecydowanie większego nakładu pracy i czasu niż w postaci pierwotnej, ale w zamian za to na talerzu prezentuje się bardziej efektownie.
Składniki na kruche ciasto:- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
Składniki na nadzienie:- 3 jabłka
- 5 łyżek cukru
- cynamon
Dodatkowo:Z podanych składników zagnieść ciasto, po czym zawinięte w folii włożyć do lodówki na około pół godziny.
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i dusić przez kilka minut. Sok, który zbierze się na dnie po uduszeniu najlepiej jest odsączyć (np. na sitku), żeby masa nie była zbyt wilgotna. Odstawić do ostudzenia.
Ciasto podzielić na dwie części (jedną trochę większą).
Przygotować małe foremki na babeczki - środek wysmarować masłem i posypać mąką, co pozwoli nam uniknąć przywarcia ciastka po upieczeniu.
Jedną część ciasta rozwałkować grubiej i wykleić nim dno foremek.
Nałożyć do środka wystudzone nadzienie.
Drugą część ciasta rozwałkować znacznie cieniej. Pociąć je na cienkie paseczki, które następnie należy poukładać na wierzchu każdej babeczki (tak, jak na zdjęciu poniżej).
Wierzch babeczek należy posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st.C przez około 30 minut.
Po upieczeniu przestudzić i wyjąć z foremek, uważając, aby nie naruszyć struktury ciasta, gdyż jest dość delikatne - możemy pomagać sobie podważając uprzednio brzegi wykałaczką.
Enjoy:))