Dzisiejszy wpis przygotowałam specjalnie na IX edycję Lubelskiego Kociołka, której tematem przewodnim są jabłka. Pierwszym skojarzeniem, które przychodzi mi do głowy w temacie „jabłka”, szczególnie jesienią, jest szarlotka. Ta jest zupełnie inna od prezentowanej już na blogu w zeszłym roku Szarlotki Idealnej, ale również bardzo smaczna. Pokochają ją szczególnie miłośnicy ciast z budyniem
Zagniatamy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier, robimy wgłębienie w „górce”, do którego wbijamy żółtka. Dodajemy pokrojoną margarynę lub masło.
Siekamy wszystko nożem, po czym zagniatamy rękami.
Dzielimy na 2 części w stosunku 1:3, każdą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do zamrażarki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy.
Przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu.
Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki na spód.
Wylewamy ciepły budyń.
Na budyniu układamy jabłka.
Na wierzch ścieramy mniejszą część ciasta.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut.
Po wyjęciu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka z Budyniem i Bitą Śmietaną to wzbogacona wersja tradycyjnego, klasycznego ciasta. Budyń idealnie komponuje się z jabłkami, a bita śmietana nadaje szarlotce lekkości. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne w smaku, a przy tym nie jest s...
IX edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD i V edycja Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO odbędzie się w Łodzi w dniach 7, 8 i 9 października. Jest to największa i najważniejsza impreza wystawiennicza w P...
Człowiek kupuje w osiedlowym sklepie mięso, warzywa i te inne ciekawe rzeczy do gotowania. Zerka na ścianę, na której widnieją wszelakie magazyny, czasopisma, gazety i co widzi? Kurier Lubelski. A w nim na stronie 29. Gotuj z Kurierem rusza po raz drug...
Right Behind The Kitchen | blog kulinarny | Lublin
Kiedyś już pokazywałam szarlotkę z budyniem i kruszonką , ale była na kruchym cieście, w formie tarty. Dziś wczorajsze dzieło, na bazie starego rodzinnego przepisu na jabłecznik bo tak u nas się nazywało w domu ciasto z jabłkami. Zrobiłam...
12 października zakończyła się akcja "Czas na śliwki" zorganizowana przeze mnie i poprowadzona na Mikserze Kulinarnym (37 uczestników zgłosiło 52 przepisy w dniach 19 IX-12 X) i Durszlaku (80 zatwierdzonych przepisów w dniach 24 IX -12 X).W sumie zgrom...
Składniki (okrągła forma o średnicy 23 cm): 170 g mąki razowej 125 zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta imbiru Jabłka: 1,5 kg jabłek np. antonówek 100 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie musu z jabł...
Dzisiejszy wpis przygotowałam specjalnie na IX edycję Lubelskiego Kociołka, której tematem przewodnim są jabłka. Pierwszym skojarzeniem, które przychodzi mi do głowy w temacie jabłka, szczególnie jesienią, jest szarlotka. Ta jest zupełnie...