Niedawno wspominałam Wam o mojej współpracy z firmą
Soki Świata, w ramach której otrzymałam do przetestowania sok z żurawiny i granatu. O pierwszym pisałam
tutaj, czas na recenzję kolejnego
produktu.
Tak jak przy pierwszym soku, nie mogę mieć zastrzeżeń do soku z granatu - ma w sobie 100% soku z tego owocu. W wartościach odżywczych widać właściwie jedynie węglowodany, pochodzące tylko i wyłącznie z głównego składnika, a nie dodatków. Ogromny plus!
Otwierając butelkę, o dziwo nie poczułam żadnego zapachu. Po przelaniu do szklanki, sok miał piękną różową barwę, pozostawia lekki osad. W smaku natomiast jest mocno cierpki z nutą kwasowości na końcu. :) Nie czuć naturalnej słodyczy, tak jak przy soku z żurawiny, ale to przecież logiczne - kto próbował owoców granatu, ten wie, że mają one charakterystyczny smak.
Producent zaleca przechowywanie zamkniętego produktu w temperaturze pokojowej, jednak po otwarciu należy spożyć sok w ciągu 10 dni i przenieść do lodówki.
A teraz kilka słów o właściwościach granatu. Owoc jest dobrym źródłem witamin A, B, C oraz błonnika. Jest on też znany z zawartości bardzo dużej ilości antyoksydantów, które są dobrymi wspomagaczami w miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca. Przeciwutleniacze są też ważne w spowalnianiu procesów starzenia się skóry i likwidacji zmian trądzikowych. Wyczytałam także, że regularne spożywanie tego owocu może wspomagać w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych. Czy tak jest naprawdę? Na pewno sam owoc wszystkiego nie zniszczy, ale regularna dieta, bogata w takie składniki, na pewno w tym pomoże.
Tak jak poprzednim razem, teraz także chciałam ten sok wykorzystać. Jako, że jest on bardziej cierpki w smaku, trochę trudno jest go pić bez dodatków, dlatego na pewno warto dodać go do różnych koktajli, budyniu czy galaretki. Oczywiście można wszystko dosłodzić, jednak nie jestem zwolenniczką tej czynności i wolę wykorzystywać naturalne cukry z owoców.
Idąc znowu w kierunku letnich deserów, chciałam zaproponować Wam lody na patyku, które można zrobić w ciągu kilku minut. Jest to świetna opcja dla dzieci, gdzie można przemycić duże ilości zdrowych składników. Moje propozycje to lody dwuwarstwowe: jedne z warstwą bananową i brzoskwiniowo - granatową, drugie także z warstwą bananową i truskawkowo - granatową. :)
A jeśli mało Wam inspiracji, na stronie producenta jest sporo
pomysłów na wykorzystanie ich soków!
Czy jesteście fanami granatu i tego typu soków? Do czego je wykorzystujecie? Czekam na przepisy!