Domyślam się, że u Was też za oknem zima na całego, więc mogę śmiało dodawać rozgrzewające przepisy. Kuchnia meksykańska słynie ze swojego bogactwa smaków i aromatów, dlatego jak najbardziej ten przepis umili Wam jeszcze zimowy wieczór. Jest on bardzo prosty, a jedyną wymagającą czynnością jest wymieszanie przypraw i pokrojenie składników, reszta robi się sama. Dodatkowo jako danie 'jednogarnkowe' spodoba się takim leniuchom jak ja :)
Składniki (na 4 osoby):- pierś z kurczaka
- 2 kolorowe papryki
- 1 duża cebula
- 2 torebki ryżu - wychodzi 1 kubek
- woda - dodać dwa razy więcej objętości niż ryżu (jeśli wychodzi 1 kubek ryżu, dodać 2 kubki wody)
- pół kostki rosołowej
- 1 łyżeczka chilli*
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- ok. 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne*
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka oliwy
- 1 limonka - na każdą porcję wystarczy ćwiartka limonki
- 2 pomidory - na każdą porcję wystarczy pół pomidora
- posiekana świeża pietruszka, jeśli lubicie.
Kurczaka pokroić na podłużne kawałki, paprykę na paski, cebulę w piórka, wszystko dodać do dużej miski. W oddzielnej miseczce wymieszać wszystkie przyprawy. Do miski z warzywami i mięsem dodać łyżkę oliwy, mix przypraw i dokładnie wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż i zalać wodą wymieszaną z kostką rosołową (możecie zastąpić bulionem). Na wierzch rozłożyć kurczaka z warzywami i rozprowadzić równomiernie. Naczynie pokryć folią aluminiową, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 190 stopni, piec 50 minut.
Po upieczeniu wyłożyć na talerz, posypać świeżą pietruszką, dodać pokrojoną w kostkę pomidora i położyć obok ćwiartkę limonki, aby każdy mógł dodać odpowiednią dla siebie ilość soku.
Do tego dania idealnie nadaje się guacamole. :)
* uwielbiam ostre dania, ale tyle przypraw było wystarczające. Oczywiście możecie dodać więcej.
Szczerze mogę Wam polecić ten przepis, jest bardzo prosty w przygotowaniu i po prostu pyszny.
Lubicie kuchnię meksykańską? Robicie ją w domu? Jeśli tak, to co polecacie?